Geoblog.pl    tealover    Podróże    日本 Praktyki w Japonii    Sushi? Jakie sushi?
Zwiń mapę
2012
28
lip

Sushi? Jakie sushi?

 
Japonia
Japonia, Shibuya-ku
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 9831 km
 
Wbrew powszechnym opiniom w Japonii nie je się tylko sushi. Aby było śmieszniej, prawie w ogóle się go nie je :P Łatwiej natrafić na restaurację sushi w Poznaniu niż w Tokio. Tu są to przede wszystkim bary "go-around", czyli na środku stoją sushimasterzy, a wokół nich jeździ taśma, a na niej talerzyki z nigiri. Czasami jakieś hosomaki. Ani razu nie widziałam żadnych innych maków czy tempur. Zapytana przeze mnie Japonka odpowiedziała, że w nigiri bardziej czuć rybę, dlatego wszyscy wolą właśnie je.
Jeśli ma się specjalne życzenie, można o coś poprosić, co akurat nie jeździ lub co istnieje tylko na karcie, a nigdy się tego nie robi (jak california roll, jakieś futomaki czy zestawy).

Minus jest taki, iż mimo bycia pełnym, widząc te wszystkie smakołyki trudno się oprzeć jeszcze jednemu talerzowi :P Ale z drugiej strony w ogólnym rozrachunku je się malutko (zazwyczaj 3-4 talerze, czyli 6-8 kawałków), ponieważ po zjedzeniu 1, czeka się na 2, a kiedy już się zje 3, to głód zdąży przeminąć, ryż napęcznieć, a żołądek dodatkowo napełnia się pod wpływem maccha (rodzaj gorzkiej zielonej herbaty, wymawia się "maćća"), więc zamiast się zapychać, zjadamy tyle, ile rzeczywiście jest nam potrzebne :) Sprytne, prawda? :)
Co również jest ciekawe, na sushi (a właściwie nigiri) przychodzą głównie panowie, po lub w trakcie pracy.

No i ta ilość ryby. Nie do wyobrażenia :) Ale dla Japończyka jak jest mało ryby, to jest beznadziejnie.

Podobno istnieją też restauracje sushi takie ze stolikami, ale są bardzo drogie i właściwie nikt nie wie, gdzie się znajdują :P Dużo przyjemniej jest usiąść przy takim wielkim "stole" i polować na jedzenie ;D

********************************
INFORMACJE PRAKTYCZNE
Ceny talerzy różnią się w zależności od tego, co się na nich znajduje. Dla ułatwienia zadania mają one różne wzory, aby zawsze można było szybko rzucić okiem na ceny i zadecydować, czy na pewno to chcemy. Krewetki, łosoś, tuńczyk, jakieś proste gunkany, tamago - 120Y, potem ceny rosną nawet do 600Y. Jest tu taka czerwono-różowa ryba, która jest ultra droga - nigiri kosztuje 525Y! Ale jest pyszna I warto jej chociaż raz spróbować :)

Należy uważać, ponieważ niektóre bary zwodzą swoimi cenami...a tyczą się 1 sztuki nigiri!
Imbir, sos sojowy i maccha - za darmo ;)
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (6)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (3)
DODAJ KOMENTARZ
zula
zula - 2012-07-28 08:10
...smakowity rozdział , pozdrawiam z upalnej Bydgoszczy !
 
marianka
marianka - 2012-07-31 22:24
Jeśli miarą jest zamiłowanie do ryb, to chyba jestem Japonką;)
 
tealover
tealover - 2012-08-01 04:50
proszę, przyjedź tu kiedyś :)
nawet najtańsze sushi ze sklepu jest smaczniejsze niż to serwowane w Polsce :P
 
 
tealover
Dominika
zwiedziła 15.5% świata (31 państw)
Zasoby: 292 wpisy292 1002 komentarze1002 2165 zdjęć2165 9 plików multimedialnych9
 
Moje podróżewięcej
10.09.2020 - 15.09.2020
 
 
25.12.2019 - 10.01.2020
 
 
28.02.2019 - 23.03.2019